Titel: Skämt med besökande.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Ett tu tre kunde det också bli en våldsam knall inne i smedjan, och smederna rusade skrikande hals över huvud ut genom dörren, främmandet var självfallet inte sena att störta efter, men utanför smeddörren möttes de av smedernas gapskratt. Det hela hade varit bara ett s.k. slaggskott, - man lade ett glödande kol i lite vatten på städet och drämde till med en hammare, varpå en våldsam knall följde. Ville man åstadkomma ännu bättre moralisk verkan, tog man litet kvickjärn (smält slagg ur härden) och kastade i vasklåren, varvid det blev en våldsam explosion.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.